Comisia Europeană pregătește deja terenul pentru acordarea fondurilor europene dacă se respectă statul de drept în țările membre, dar spune că decizia finală va fi făcută publică pe 2 mai, după mai multe consultări.

Günther Oettinger, comisar european responsabil de Buget și Resurse Umane în cadrul Comisiei Europene, a declarat miercuri că pe 2 mai se va ști cu certitudine dacă acordarea fondurilor europene către statele membre vor fi condiționate de respectarea statului de drept.

„Suntem în discuții cu 11 șefi de guverne, dar departamentul juridic de la Comisia Europeană lucrează deja la unele variante în acest sens. Dacă va fi nevoie, să le avem deja”, a spus Oettinger.

Comisarul european pare să nu agreeze foarte mult această formă de pedeapsă pentru că cei care vor avea de pierdut sunt cetățenii care nu vor mai beneficia de acești bani.

Discuțiile legate de condiționarea fondurilor europene de respectarea statului de drept au apărut după ce în Polonia a început un amplu atac împotriva independenței Justiției, fapt ce a urmat imediat și în România, unde alianța PSD-ALDE au încercat să schimbe legile Justiției într-un timp record.

către articolul din Euractiv