Reînnoirea generaţiilor ar trebui să devină o prioritate a unui nou cadru de politici în Uniunea Europeană, în condiţiile în care la ora actuală fermierii vârstnici, peste 65 de ani, deţin cea mai mare pondere din totalul populaţiei ocupate în agricultură în spaţiul comunitar, respectiv 31%, în timp ce tinerii sub 35 de ani ocupă doar 6 procente.
Datele sunt prezentate în comunicarea Comisiei Europene „Viitorul alimentaţiei şi agriculturii”, adoptată de CE în data de 29 noiembrie, document strategic privind viitorul Politicii Agricole Comune (PAC) în perioada post-2020.
„Reînnoirea generaţiilor ar trebui să devină o prioritate a unui nou cadru de politici, dar trebuie recunoscut faptul că statele membre sunt în cea mai bună poziţie pentru a stimula reînnoirea generaţiilor recurgând la competenţele pe care le deţin în ceea ce priveşte reglementările privind terenurile, fiscalitatea, dreptul succesoral sau amenajarea teritoriului. În acest context, Comisia Europeană a publicat recent orientări despre modul de protejare a terenurilor agricole. Având în vedere acest lucru, este necesar să se sporească coerenţa dintre măsurile UE şi cele naţionale”, se precizează în Comunicarea CE.