Uniunea Europeană va introduce un nou set de reglementări – simplificate și armonizate – care va permite creșterea mai rapidă a agriculturii ecologice, speră liderii europeni.

Consiliul UE a aprobat luni un acord la nivelul principalelor instituții europene care prevede o revizuire radicală a reglementărilor existente în privința producției și etichetării produselor rezultate din agricultura organică.

Autoritățile europene justifică necesitatea unui nou set de reguli prin faptul că legislația în vigoare de circa două decenii este învechită și mai mult împiedică decât susține dezvoltarea agriculturii ecologice în UE.

Sectorul agricol ecologic este evaluat la circa 27 miliarde de euro și a crescut cu 125% în ultimul deceniu, potrivit comisarului european pentru agricultură, Phil Hogan.

„Trebuie să sprijinim această creștere, asugurându-ne că sectorul va funcționa într-un cadru legislativ potrivit. Această creștere va fi susținută de micii producători care se vor putea asocia în scheme de certificare de grup pentru a putea beneficia de costuri mai mici de certificare. În plus, fermierii care promovează agricultura organică vor avea acces la o nouă piață de semințe ecologice care vor îmbunătăți biodiversitatea, sustenabilitatea culturilor și vor crește inovația”, a declarat Phil Hogan.

Noile reguli se vor aplica tuturor producătorilor și produselor organice vândute în UE, fie că sunt produse local sau importate.

către articolul din Euractiv.ro