Grupul bancar austriac Erste susține că avansul economic reușit de România în al treilea trimestru – 8,8%, cel mai mare din Uniunea Europeană – este bazat în principal pe agricultură.

Serviciile și consumul reprezinte alți factori importanți, în timp ce producția industrială a scăzut în septembrie, spune grupul austriac Erste.

Banca estimează o creștere ecnomică anuală de 6,5% în România, în timp ce consultanții economici contactați de Reuters au prezis o creștere de doar 5,8% în 2017. Creșterea contribuției sectorului agricol este cea care face diferența între estimările economiștilor și datele provizorii publicate de Institutul Național de Statistică.

”Performanța în agricultură a fost subestimată, dar se pare că a depășit și cele mai optimiste scenarii”, precizează banca Erste.

Agricultura a avut o cotă de 8 procente în Produsul Intern Brut nominal din al treilea trimestru al anului, dublu față de primele nouă luni ale acestui an. Comerțul și serviciile au contribuit la creșterea ecnomică între iulie și septembrie, după ce veniturile gospodăriilor au crescut datorită relaxării fiscale și creșterii salariilor.

către articolul din Great News