Vot în Parlament pentru susținerea fermierilor românie! Senatul a adoptat, marţi, 14 noiembrie, în calitate de primă Cameră sesizată, o propunere legislativă privind un program de susţinere pentru activitatea de reproducţie, incubaţie şi creştere în sectorul avicol, iniţiativa întrunind de 69 de voturi „pentru” şi 13 abţineri.

Propunerea, iniţiată de parlamentari PSD, are ca scop instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru persoanele juridice, persoanele fizice, întreprinderile familiale şi/sau întreprinderile individuale care deţin exploataţii de păsări sau care doresc să înfiinţeze ferme avicole.

”Producătorii agricoli înregistrează pierderi de venit considerabile din cauza contextului global nefavorabil, în ceea ce privește dezechilibrarea raportului dintre cerere și ofertă. Instituirea embargoului de către Federația Rusă, în vara anului 2014, a afectat în mod indirect producătorii români din cauza surplusului de produse existent pe piața UE. Ca urmare, scăderi severe ale prețurilor au fost înregistrate chiar și în perioade în care acestea ating în mod normal vârful de sezon. Produsele agroalimentare deficitare, care necesită sprijin financiar în prezent pentru a asigura necesarul de consum din producția internă, sunt: carnea de porc, tomatele, ceapa, usturoiul, peștele, carnea de taurine și carnea de ovine. Astfel, în sectorul legumicol, se propune acordarea unor ajutoare de minimis/ajutoare de stat a căror valoare totală/beneficiar/parte din costurile de producție și să permită că aceste producții să devină atractive pentru producători având în vedere costurile mari și investițiile”, se arată în expunerea de motive a inițiatorilor proiectului.

către articolul din Agro Inteligența