Marţi, 08 Martie a.c., la Poiana Braşov, în prezenţa unui număr mare de fermieri, s-a desfăşurat Conferința Națională a Pomiculturii, ediţia a IV-a, eveniment organizat de Centrul de Comunicare al Fermierilor din România – CCFR cu sprijinul PRODCOM şi în parteneriat cu companiile Agricover, Bayer Cropscience, Intermag, Lantec Industries şi Timac Agro România.
Cuvântul de deschidere i-a revenit lui Aurel Tănase, Director General PRODCOM. Printre temele propuse în prima parte a dezbaterii s-au regăsit:
- „Programul Pomicol 2016 – De la agonie la extaz”, un subiect prezentat de consultantul Mihai Ciobanu;
- „Evaluarea proiectelor în cadrul măsurii 4.1a”, despre care a discutat Claudiu Coadă, Director al Direcţiei Active Fizice – AFIR;
- „Soluţii integrate pentru pomicultori”, o temă dezbătută de Ghiță Pinca, Director Comercial Agribusiness, Agricover;
- „Soluţii financiare specializate pentru pomicultori”, subiect abordat de Robert Rekkers, Director General Agricover Credit;
- „Submăsura 4.1a – Investiţii în exploataţiile pomicole – 2016”, tematică prezentată de Mihail Coman, Director General al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Mărăcineni.
După prânz, în partea a doua a evenimentului, au fost prezentate alte subiecte de interes, detaliate de reprezentanţii companiilor partenere. Astfel, Sorin Petrache, Marketing Field Manager Culturi Speciale Bayer, a prezentat perspectivele companiei pentru pomicultură, în timp ce Aurel Ghirca, Director Tehnic Timac Agro România, a vorbit despre fertilizarea eficientă a plantaţiilor agricole. La finalul evenimentului a avut loc o discuţie pe tema „Dezvoltarea sectorului pomicol din România”, despre care a vorbit Alexandru Potor, Secretar de Stat MADR.
Programul pomicol, de la agonie la extaz
Fondurile europene pentru exploatațiile pomicole vor fi disponibile și în acest an pentru acei români care doresc să investească în livezi de pomi fructiferi sau în exploatații de arbuști fructiferi. Mihai Ciobanu, consultant cu peste 15 ani de experiență în sectorul accesării fondurilor nerambursabile și cu 1.000 de proiecte elaborate alături de echipa sa, a prezentat care vor fi sumele disponibile, noutățile, dar și capcanele la care să se aștepte în acest an pomicultorii care vor să ia finanțare nerambursabilă prin PNDR 2014-2020.
”Estimăm că sesiunea se va închide probabil la 30 septembrie pentru epuizarea fondurilor alocate. Vor trebui făcute demersuri pentru alocarea suplimentară a 40 de milioane de euro, bani rămași din 2016 ca sumă disponibilă”
Mihai CIOBANU
Consultantul a făcut și o analiză a celui mai nou raport de selcție al AFIR pentru Submăsura 4.1 a – Investiții în exploatații pomicole unde din cele 42 de proiecte evaluate până acum, 28 au fost practic aprobate, din care 16 au fost selectate spre finanțare și beneficiarii au intrat mai departe în proces, putând să demareze lucrările în costul standard. Pentru aceste cazuri, consultantul în fonduri europene a atras atenția pomicultorilor că procedura are în vedere ca documentația să nu fie antedatată, adică doar acele lucrări efectuate după declararea eligibilă a proiectului vor primi și finanțare!
”Nu vom aveam mai mult de 70% din proiecte aprobate, asta înseamnă circa 100-120 de proiecte, dar eu cred că ne vom duce mai mult către 60%. Asta înseamnă că vor fi angajate în jur de 40-50 de milioane de euro din cele 78 puse la dispoziție. Vom avea o sumă reportată, sumă care ar trebui alocată pentru sesiunea din 2017. În 2016, deși au promis, nu au făcut alocarea și aproape 50 de proiecte au rămas nedepuse”, a mai spus Mihai Ciobanu, consultant expert în cadrul firmei Reeve Asset Management. El a subliniat că o mare parte din problemele apărute la evaluarea proiectelor este legată de punctaje, existând încă neclarități care vor trebui rezolvate cât mai curând la nivelul AFIR.
Specii pomicole fruntașe în programul pomicol
Din cele 159 de proiecte aprobate în 2016, ICDP Mărăcineni a avizat 61, SCDP Constanţa 38 iar SCDP Bistriţa 27, iar ca specii, alunul ocupă primul loc cu 392,3 ha, nucul - poziţia secundă cu 360,82 ha şi, surpriză, afinul pe poziţia a treia cu 340 ha. Pe ultima poziţie în acest clasament se situează piersicul, cu doar 1,9 ha. Cireşul, mărul şi prunul, în această ordine, vin după afin.Dar punctarea pe primele trei specii s-a făcut predominant pe sistem ecologic, ceea ce va pune probleme în ducerea la bun sfârşit a investiţiei. Bolile alunului (Arsura bacteriană şi Făinarea frunzelor), ale nucului (Bacterioza, Antracnoza), precum şi ale afinului (Antracnoza, Cancerul tulpinii, Arsura lăstarilor şi Cancerul lăstarilor) vor crea mari probleme în gestionarea în sistem bio a livezilor, ceea ce poate duce la pierderi masive şi, implicit, la rezilierea contractelor de finanţare. Aceste observaţii şi considerente au fost aduse în faţa pomicultorilor prezenţi la Conferinţa Naţională a Pomiculturii de către consultantul Mihai Ciobanu (cel mai prolific pe acest tip de proiecte) şi Mihail Coman, directorul ICDP Mărăcineni.
Textele au fost preluate din următoarele surse mass-media:
Cotidianul agricol
Conferinţa Naţională a Pomiculturii – un eveniment de interes pentru specialişti şi fermieri
agrointeligența
CONFERINȚA NAȚIONALĂ A POMICULTURII. Ce fonduri europene sunt disponibile pentru livezi în 2017
Revista Ferma
Livădarii, o nouă rundă de întâlniri profesionale