Mihai Ciobanu, un cunoscut consultant în accesarea de fonduri europene, mai ales pe submăsura dedicată pomiculturii, susține că Institutul de la Mărăcineni intenționează să ceară autorităților interzicerea înființării de livezi ecologice superintensive pe bani europeni. Motivul: există pericolul ca beneficiarii acestor fonduri să nu poată să respecte condițiile stricte pentru implementarea unui astfel de proiect și să fie nevoiți să dea banii înapoi. Au fost consemnate deja astfel de cazuri, iar beneficiarii nu au avut de unde să înapoieze sumele primite. Cât despre autoritatea celor de la Mărăcineni să emită o astfel de pretenție, aceasta este o alta discuție, ca să nu mai vorbim de faptul că multă lume în piață spune ca sunt cam depășiți de unele probeleme………

„Institutul de la Mărăcineni susține interzicerea înființării de livezi ecologice superintensive pe bani europeni. El vrea ca proiectele să se limiteze numai la intensiv, iar anumite specii care nu se pretează la sistemul eco să fie interzise. Beneficiarii nici nu stiu la ce se angajează în ideea că iau 20 de puncte la finanțare. Ei nu vor putea să respecte condițiile și nu vor putea să țină sub control anumite specii, iar apoi vor trebui să dea banii înapoi, ori va fi foarte greu să dai înapoi 90%, adică 600.000 euro. Au fost cățiva care au dat banii înapoi, alții sunt în litigiu și au ajuns la faliment”

El spune că mulți solicitanți merg pe sistemul superintensiv, neștiind că o livadă în sistem superintensiv este greu de gestionat fără să ai experiență în domeniu, ori mulți nu au decât un curs de 320 de ore de tânăr pomicultor. Nu mai vorbim de faptul că mulți se înscriu în OIPA sau în cooperative doar ca să ia puncte.

Greu cu proiectele pe bani europeni

Pe lista celor mai întâlnite greșeli în procesul de realizare a proiectelor se află terenurile cu localizare incertă, pierderile din exploatare (din bilanț mai precis din cauza luării în calcul a subvențiilor, ceea ce nu mai întâmplă în prezent), folosirea unor soiuri nefezabile pentru România, ca să nu mai vorbim de condițiile artificiale.  

Ciobanu adaugă că trebuie acordată o atenție mai mare studiilor pedologice, pentru că acestea sunt foarte importante pentru reușita unui proiect. În ceea ce privește proiectele aprobate, după un 2015 dezastruos – s-au aprobat doar 11 proiecte pe submăsura destinată pomiculturii (Submăsura 4.1a – Investiții în exploatații pomicole), situația și-a mai revenit în 2016.  

„În 2015, s-au aprobat proiecte de 7 milioane de euro din cele 68 milioane euro alocate, din care s-au contractat 3 milioane de euro și s-a făcut o singură plată de circa 700.000 euro. În 2016, lucrurile s-au îndreptat mult. În data de 7 martie s-a făcut public și raportul pe august, iar din 42 proiecte evaluate, sunt 28 aprobate, iar 16 sunt deja selectate spre finanțare” a declarat Mihai Ciobanu.